dorotkamalenstwo

dorotkamalenstwo

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Wigilijny kompot z suszonych owoców

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepyszny kompot na wigilię

Wigilijny kompot z suszonych owoców

Składniki:

Wigilijny kompot z suszonych owoców

 

  • 250g suszonych śliwek
  • 250g fig
  • 300g jabłek i gruszek suszonych lub używamy 800g gotowej mieszanki kompotowej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 mała cytryna

Sposób przygotowania:

Wigilijny kompot z suszonych owoców
Śliwki i figi płuczemy szybko w wodzie, wkładamy do oddzielnych naczyń i zalewamy zimną przegotowaną wodą, tak żeby pokryła owoce. Moczymy przez całą noc. Suszone jabłka i gruszki zalewamy również zimną przegotowaną wodą, ale możemy moczyć krócej. Oddzielnie namoczone owoce gotujemy w 5 litrach wody. Do namoczonych śliwek dodajemy łyżkę cukru i tylko zagotowujemy. Do fig dodajemy łyżkę cukru, sok z cytryny, skórkę z cytryny i gotujemy 5 minut. Do namoczonych suszonych jabłek i gruszek dodajemy łyżkę cukru i gotujemy około 15 minut. Oddzielnie ugotowane składniki łączymy(usuwamy skórkę cytryny) i odstawiamy do schłodzenia, jeśli używamy owoce z gotowej mieszanki kompozytowej, nie musimy moczyć owoców osobno. podajemy w temperaturze pokojowej.