edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Wigilijny kompot z suszu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Aby osłodzić jego smak wybieram cukier - kompot z suszonych owoców z dodatkiem miodu nie pozwoliłby mi cieszyć się widokiem pływających w nim owoców.

Wigilijny kompot z suszu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wigilijny kompot z suszu

 

  • 10 dag wędzonych suszonych śliwek
  • 10 dag wędzonych suszonych jabłek
  • 5 dag suszonych wędzonych gruszek
  • 10 dag suszonych moreli
  • 5 dag suszonych fig
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag suszonych jabłek – u mnie swojskie
  • 4-5 plasterków wyszorowanej i sparzonej cytryny
  • kawałek kory cynamonu
  • 3 goździki
  • cukier lub miód do smaku

 

Sposób przygotowania:

Wigilijny kompot z suszu
Owoce umieścić w rondlu, w którym będą się gotować i zalać przegotowaną chłodną wodą. Odstawić na 3-4 godziny, aż napęcznieją. Dodać plasterki cytryny, kawałek kory cynamonu i goździki. Gotować na małym ogniu 20-30 minut, tak aby owoce się nie rozpadły. Doprawić do smaku cukrem lub miodem (z miodem będzie mętny), dobrze schłodzić. Ponieważ lubię popijać taki kompot nie tylko w Wigilię, ugotowałam go w 5-cio litrowym garnku, dolewając wody prawie do pełna. 
Wigilijny kompot z suszu
Owoce umieścić w rondlu, w którym będą się gotować i zalać przegotowaną chłodną wodą.
Wigilijny kompot z suszu
Dodać plasterki cytryny, kawałek kory cynamonu i goździki. Gotować na małym ogniu 20-30 minut, tak aby owoce się nie rozpadły.
Wigilijny kompot z suszu
Doprawić do smaku cukrem lub miodem (z miodem będzie mętny), dobrze schłodzić.