mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Wileński piernik żytni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczny, klasyczny piernik żytni na sposób wileński

Wileński piernik żytni

Składniki:

Wileński piernik żytni

 

  • 500g mąki żytniej
  • 500g płynnego miodu
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki margaryny
  • bułka tarta i masło do formy

Sposób przygotowania:

Wileński piernik żytni
Mąkę zrumienić na suchej patelni cały czas mieszając drewnianą łyżką. Ciepłą mąkę wymieszać z miodem, mieszając dodać spirytus,przyprawę korzenną, sól, margarynę, kandyzowaną skórkę pomarańczową i sodę rozmieszaną z 1łyżką wody. Piekarnik rozgrzać do 160stopni. Formę nasmarować masłem i posypać bułką tartą. Masę wyłożyć do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60minut.