2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Winna karkówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Skruszałe pod wpływem marynaty mięso jest delikatne i aromatyczne......

Winna karkówka

Składniki:

Winna karkówka

 

  • 1,5-2 kg karkówki

 

Sposób przygotowania:

Winna karkówka
Mięso w całym kawałku myję osuszam ręcznikiem papierowym,solę na całości. Marynata: Do rondla wlewam wino czerwone oraz ocet winy dodaję utarte przyprawy w moździerzu-ziele,pieprz liść laurowy rozdrabniam,dodaję posiekana drobno skórkę cytrynową i podgrzewam dosyć dobrze marynatę ale nie gotuję! Cebulę obieram kroję w pół krążki,obkładam nią mięso wkładam całość do woreczka do pieczenia,wlewam chłodną marynatę zawiązuję woreczek aby nic nie wypłynęło wkładam do naczynia i tak zamarynowane mięso zostawiam na 2 dni w lodówce od czasu przekręcając aby mięso dobrze naszło marynatą. Po 2 dniach marynatę wylewam a mięso wyciągam z woreczka układam w naczyniu,wsadzam do piekarnika i piekę w temp 180*c około 1,5-2 godziny.W trakcie pieczenia polewam powstałym sosem wierzch mięsa. Podaję na zimno jako wędlina do chlebka.