Sposób przygotowania:
Winogronowa kremówka
Ciasto: Żółtka jajek oddzielić od białek i ubić białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych dodać cukier i dalej ubijać, aż beza będzie sztywna i szklista. Do ubitych białek ostrożnie dodać żółtka i po wymieszaniu delikatnie wymieszać z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Przygotowane ciasto przelać do formy (36 cm na 26 cm) piec w temp. 170st przez około 25min.Na krem zagotować 1 szklankę mleka z 1 szklanką cukru, drugą wymieszać z budyniem, jajkami i żółtkiem, wlać mieszankę do gotującego się mleka i mieszając gotować do zgęstnienia, następnie wystudzić. Margarynę utrzeć na krem i w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń. Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na pół, dół nasączyć kawą rozpuszczalną i posmarować całym kremem na którym ułożyć jedna obok drugiej kuleczki winogron, przykryć drugim plackiem ciasta.Śmietanę 30% ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego i rozsmarować na wierzchu ciasta, następnie ozdobić wiórkami czekoladowymi i winogronem. Po przełożeniu ciasto odstawić, aby zastygło.
KasiaJulcia
monikaT83
iziona
Dokładnie tak smakowało :)