iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Winogronowa kremówka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Teraz mamy wyjątkowy urodzaj na winogron więc możemy zrobić sobie takie pyszne ciacho.

Winogronowa kremówka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Winogronowa kremówka

 

  • Krem:
  • 30 dkg margaryny
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • winogron
  • czekoladowe wiórki

 

Sposób przygotowania:

Winogronowa kremówka
Ciasto: Żółtka jajek oddzielić od białek i ubić białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych dodać cukier i dalej ubijać, aż beza będzie sztywna i szklista. Do ubitych białek ostrożnie dodać żółtka i po wymieszaniu delikatnie wymieszać z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Przygotowane ciasto przelać do formy (36 cm na 26 cm) piec w temp. 170st przez około 25min.Na krem zagotować 1 szklankę mleka z 1 szklanką cukru, drugą wymieszać z budyniem, jajkami i żółtkiem, wlać mieszankę do gotującego się mleka i mieszając gotować do zgęstnienia, następnie wystudzić. Margarynę utrzeć na krem i w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń. Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na pół, dół nasączyć kawą rozpuszczalną i posmarować całym kremem na którym ułożyć jedna obok drugiej kuleczki winogron, przykryć drugim plackiem ciasta.Śmietanę 30% ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego i rozsmarować na wierzchu ciasta, następnie ozdobić wiórkami czekoladowymi i winogronem. Po przełożeniu ciasto odstawić, aby zastygło.
Winogronowa kremówka
Na kremie ułożyć bardzo gęsto winogronowe kulki