Sposób przygotowania:
Winogronowy tort-motyl
Biszkopt: Obie mąki przesiać, dodać proszek. Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 3 krążki.
Masa: Winogron obrać z gałązek, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Przełożyć do rondelka, dodać cukier i postawić na ogień. Gotować do rozgotowania owoców i rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia, zblendować i ostudzić. Przetrzeć przez sito. W 3-4 łyżkach wrzątku rozpuścić żelatynę i cienkim strumieniem wlać ją do musu winogronowego. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem. Do miski przełożyć serek i wymieszać z cukrem pudrem. Następnie połączyć z ubitą kremówką. Na koniec delikatnie wymieszać masę z musem winogronowym. Odłożyć do lodówki na 15 minut.
Wykonanie: Na paterę położyć pierwszy krążek biszkoptu, zapiąć obręcz tortownicy i nasączyć herbatą z cytryną. Nałożyć 1/3 kremu. Ułożyć kolejny krążek biszkoptu, nasączyć go i znów nałożyć krem i przykryć ostatnim krążkiem i po raz ostatni nasączyć. Posmarować wierzch małą ilością kremu. Odłożyć tort na noc do lodówki. Następnego dnia delikatnie zdjąć obręcz tortu i przekroić go na pół. Odwrócić połówki okrągłą stroną do siebie. Udekorować połówki kremem według własnego uznania. Banana obrać i ułożyć na obu połówkach. Resztę owoców ułożyć w dekoracyjny sposób. Odstawić tort na około godzinę do lodówki, smacznego!
Masa: Winogron obrać z gałązek, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Przełożyć do rondelka, dodać cukier i postawić na ogień. Gotować do rozgotowania owoców i rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia, zblendować i ostudzić. Przetrzeć przez sito. W 3-4 łyżkach wrzątku rozpuścić żelatynę i cienkim strumieniem wlać ją do musu winogronowego. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem. Do miski przełożyć serek i wymieszać z cukrem pudrem. Następnie połączyć z ubitą kremówką. Na koniec delikatnie wymieszać masę z musem winogronowym. Odłożyć do lodówki na 15 minut.
Wykonanie: Na paterę położyć pierwszy krążek biszkoptu, zapiąć obręcz tortownicy i nasączyć herbatą z cytryną. Nałożyć 1/3 kremu. Ułożyć kolejny krążek biszkoptu, nasączyć go i znów nałożyć krem i przykryć ostatnim krążkiem i po raz ostatni nasączyć. Posmarować wierzch małą ilością kremu. Odłożyć tort na noc do lodówki. Następnego dnia delikatnie zdjąć obręcz tortu i przekroić go na pół. Odwrócić połówki okrągłą stroną do siebie. Udekorować połówki kremem według własnego uznania. Banana obrać i ułożyć na obu połówkach. Resztę owoców ułożyć w dekoracyjny sposób. Odstawić tort na około godzinę do lodówki, smacznego!
Hrabina w kuchni
zbysiowa
monikaT83
Dziękuję za uwagi i za miłe słowa:)
Madziu ślicznie dziękuję:)