Sposób przygotowania:
Wiórkowiec z kremem
CIASTO
Żółtka ubić z cukrem, dodać ocet i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wmieszać do masy żółtkowej, wymieszać.
Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Piec ciasto w 185 stop, około 30 minut.
Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na 2 części.
KREM
Czekolady rozpuścić na parze.
Schłodzoną śmietanę ubić ze śnieżkami i rozpuszczoną czekoladą.
Gdy krem jest gęsty wsypać wiórki, trochę wiórków zostawić na wierzch ciasta.
Biszkopt nasączyć, rozsmarować połowę kremu na ciasto
I znowu nasączony biszkopt+krem, ciasto posypać wiórkami.
Żółtka ubić z cukrem, dodać ocet i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wmieszać do masy żółtkowej, wymieszać.
Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Piec ciasto w 185 stop, około 30 minut.
Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na 2 części.
KREM
Czekolady rozpuścić na parze.
Schłodzoną śmietanę ubić ze śnieżkami i rozpuszczoną czekoladą.
Gdy krem jest gęsty wsypać wiórki, trochę wiórków zostawić na wierzch ciasta.
Biszkopt nasączyć, rozsmarować połowę kremu na ciasto
I znowu nasączony biszkopt+krem, ciasto posypać wiórkami.