Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Wiórkowiec z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Takie ciasto to palce lizać

Wiórkowiec z kremem

Składniki:

Wiórkowiec z kremem

 

  • mąka tortowa 2 szkl
  • cukier - 2 szkl
  • ocet - 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki
  • jajka -9 szt
  • wódka -1 kieliszek
  • aromat rumowy do zapachu
  • 0,5 l śmietana kremówka 36%,
  • 2 szt czekolada biała
  • 200 g wiórki kokosowe
  • 2 torebki śnieżka

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wiórkowiec z kremem
CIASTO
Żółtka ubić z cukrem, dodać ocet i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wmieszać do masy żółtkowej, wymieszać.
Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Piec ciasto w 185 stop, około 30 minut.
Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na 2 części.
KREM
Czekolady rozpuścić na parze.
Schłodzoną śmietanę ubić ze śnieżkami i rozpuszczoną czekoladą.
Gdy krem jest gęsty wsypać wiórki, trochę wiórków zostawić na wierzch ciasta.
Biszkopt nasączyć, rozsmarować połowę kremu na ciasto
I znowu nasączony biszkopt+krem, ciasto posypać wiórkami.