Sposób przygotowania:
Wiosenna botwinka z dodatkiem świeżego ogórka
Bulion w kostkach zalewamy 2 l. wody. Podgrzewamy. Marchew i buraki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Łodyżki dzielimy na mniejsze części. Dodajemy do bulionu. Dokładamy liście laurowe, ziela angielskie. Dolewamy 2 łyżki octu.
Po 10 minutach gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy przez ok. 10 minut. Dokładamy liście i pokrojone w kostkę ogórki (gotujemy jeszcze ok. 5 min.). Dolewamy śmietanę. Solimy i pieprzymy do smaku.
Tuż przed podaniem posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
Po 10 minutach gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy przez ok. 10 minut. Dokładamy liście i pokrojone w kostkę ogórki (gotujemy jeszcze ok. 5 min.). Dolewamy śmietanę. Solimy i pieprzymy do smaku.
Tuż przed podaniem posypujemy drobno posiekanym koperkiem.