Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Wiosenna botwinka z dodatkiem świeżego ogórka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Typowo wiosenna zupa. Lekka i pyszna. Dodatek świeżego ogórka sprawia, że danie nabiera bardzo oryginalnego smaku.

Wiosenna botwinka z dodatkiem świeżego ogórka

Składniki:

Wiosenna botwinka z dodatkiem świeżego ogórka

 

Sposób przygotowania:

Wiosenna botwinka z dodatkiem świeżego ogórka
Bulion w kostkach zalewamy 2 l. wody. Podgrzewamy. Marchew i buraki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Łodyżki dzielimy na mniejsze części. Dodajemy do bulionu. Dokładamy liście laurowe, ziela angielskie. Dolewamy 2 łyżki octu.

Po 10 minutach gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy przez ok. 10 minut. Dokładamy liście i pokrojone w kostkę ogórki (gotujemy jeszcze ok. 5 min.). Dolewamy śmietanę. Solimy i pieprzymy do smaku.

Tuż przed podaniem posypujemy drobno posiekanym koperkiem.