SUPERPRZEPIS

Wiosenne pierogi

  • Henia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Wiosenne pierogi

Bardzo smaczne pierożki! Najlepsze ze śmietanką!

Składniki:

Wiosenne pierogi

 

 

  • Farsz:
  • 1 kg ziemniaków
  • 40 dag dobrego nie mielonego twarogu
  • 2 duże cebule
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka drobnego szczypiorku
  • olej
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Wiosenne pierogi
Przygotować farsz: Ziemniaki ugotować, przestudzić i zemleć lub przecisnąć przez praskę wraz z serem. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju. Szczypior i koperek drobno pokroić. Cebulę i zieleninę dodać do ziemniaków, wymieszać, doprawić pieprzem i solą. Zagnieść elastyczne ciasto na pierogi. Podzielić na części, każdą część wałkować na placek. Szklanką wycinać kółeczka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Gotować ok. 1 min. od wypłynięcia w wodzie z dodatkiem oleju i soli. SMACZNEGO!