Sposób przygotowania:
Wiśniowe ciasto z masą budyniową
Miękką margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy 1/3 szklanki mleka, mąkę, żółtka, proszek do pieczenia oraz ubitą wcześniej pianę z białek. Na sam koniec dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wiśnie myjemy, drylujemy, wykładamy na ciasto w blaszce. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około godziny, Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Następnie w pozostałym mleku gotujemy budynie. Ugotowany budyń wykładamy na ciasto. Galaretkę przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę budyniową. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby dobrze stężało.
Wiśnie myjemy, drylujemy, wykładamy na ciasto w blaszce. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około godziny, Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Następnie w pozostałym mleku gotujemy budynie. Ugotowany budyń wykładamy na ciasto. Galaretkę przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę budyniową. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby dobrze stężało.