Sposób przygotowania:
Wiśniowy jabłecznik
Biszkopt: Jaja wbijam do miski , dodaję cukier i ubijam mikserem mikserem na puszysta masę. Mąkę przesiewam przez sito i dodaję do jajek ubitych, delikatnie mieszam Nie dodaję proszku. formę smaruję masłem, wykorzystałam okrągła o średnicy 25 cm. ciasto przelewam do niej, piekę w temp 170 stopni 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt w formie, rzucam z wysokości 1 metra. Mus: Jabłka obieram ze skórek, wydrążam ogryzki, kroję na kawałki, dodaję sok z cytryny żeby nie ściemniały i wkładam do garnka. Wlewam wodę. Smażę tak długo aż będą miękkie i rozpadną się. Dodaję cukier i studzę. Żelatynę i galaretkę zalewam odrobiną wody zimnej, następnie dodaję 1/3 szklanki wody gorącej i rozpuszczam. Dodaje do jabłek. Mus wstawiam do lodówki, i czekam aż zacznie gęstnieć. Biszkopt kroje na pół, przekładam musem jabłkowym. Wkładam do lodówki aż się zetnie całkiem i przykrywam drugim blatem biszkoptu. Krem: Schłodzoną śmietanę, ubijam na najwyższych obrotach, dodaję 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Galaretę rozpuszczam 1 1/2 szklanki gorącej wody. Studzę i dodaję do ubitej śmietany. Wylewam krem na biszkopt. Wstawiam na noc do lodówki. Przed podaniem układam wiśnie kandyzowane, i posypuje startą czekoladą. Dobrze jest obłożyć formę papierem do pieczenia boki, jak będziemy upieczone blaty biszkopta przekładać musem i kremem. Przed podaniem zrywam papier.
2milutka
jaNina
reanja