MamaZuzi

MamaZuzi

Szef Kuchni
[Przepisów: 51]

Wiśniowy placek z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszny placek od mojej babci.

Wiśniowy placek z kruszonką

Składniki:

Wiśniowy placek z kruszonką

 

  • Na ciasto:

 

  • 2 niepełne szklanki mąki
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • 8 płaskich łyżek masła
  • 1 żółtko
  • troszkę cynamonu

 

  • Nadzienie:
  • 1 słoik wiśni w syropie, ale moga być również świeże umyte
  • 50 dkg chudego twarogu
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 1 białko z jajka do ciasta
  • 2 łyżki grysiku bądź kaszki manny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • oraz starta skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

Wiśniowy placek z kruszonką
Tłuszcz wyrabiamy wraz z mąką, żółtkiem, cukrem i cynamonem na jednolitą masę. Tłuścimy dno tortownicy i wylepiamy je 2/3 naszego wyrobionego ciasta. Odsączamy wiśnie bądź myjemy i wyciągamy pestki.

Twaróg ucieramy z cukrem, cukrem waniliowy, żółtkami i skórką cytrynową. Mase należy wymieszać z grysikiem (kaszką manna) i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy. Należy przemieszać je wraz z masą twarogową. Wiśnie rozłożyć na cieście przykryć je masą. Resztę ciasta rozdrobnić na kruszonkę i posypać nią powierzchnię placka.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przezgodzinę w termoobiegu i 175C.

Wystudzić i zjeść :)