aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Wiśniowy sernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszny serniczek z wiśniami, świetna alternatywa dla tradycyjnych serników, coś dla odmiany, polecam gorąco!

Wiśniowy sernik

Składniki:

Wiśniowy sernik

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 margaryna
  • 6 żółtek
  • 10 dag cukru pudru
  • Ser:
  • 1 kg sera zmielonego
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 łyżki margaryny
  • Dodatkowo:
  • 40 dag wiśni ( mogą być świeże, mrożone lub z kompotu )
  • Piana:
  • 2 kisiele wiśniowe
  • 6 białek
  • 8 łyżek cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Wiśniowy sernik
Wykonanie: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części ( 2/3 i 1/3 ), jedną schłodzić w lodówce, drugą, mniejszą, zamrozić. Większą część ciasta umieścić w blaszce 25/ 36 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w 180 st. C. Ser: Wszystkie składniki zmiksować razem do połączenia. Wylać na podpieczony spód. Wiśnie ułożyć na wierzchu masy serowej. Mrożone trzeba wcześniej rozmrozić i osączyć na sitku. Piana: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i kisiel. Piankę wyłożyć na wiśnie. Na wierzch zetrzeć pozostałe, zamrożone ciasto. Piec około 50 minut w 180 st. C. Wystudzić, można posypać cukrem pudrem.