2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Włoski przekładaniec-czyli lasagne w polskim stylu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Lasagne to najprostsze danie pod słońcem,pachnące oliwą czosnkiem i pomidorami ,smakowity zapach rozchodzący się po kuchni sprawia ze czujemy się przez chwilę jak byśmy byli w słonecznej Toskanii:)

Włoski przekładaniec-czyli lasagne w polskim stylu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Włoski przekładaniec-czyli lasagne w polskim stylu

 

  • 30 dag płatów lasagne
  • 45 dag mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • zioła włoskie do smaku
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkie papryki
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku

 

 

  • natka pietruszki lub świeży majeranek do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Włoski przekładaniec-czyli lasagne w polskim stylu
Płaty lasagne gotować 3 minuty w osolonym wrzątku wyjąć rozłożyć na drewnianej desce każdy osobno obok siebie aby się nie posklejały. Przygotowujemy farsz: Cebulę obieramy siekamy w kostkę,obrany czosnek przeciskamy przez praskę.Paprykę myjemy wydrążamy z nasion kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy czosnek i cebulę szklimy 2-3 minuty po czym dodajemy paprykę i mięso mielone.Wlewamy wino. Doprawiamy do smaku ziołami ,smażymy 5 minut po tym czasie wrzucamy pomidory z puszki ,dodajemy koncentrat dusimy kolejne 5 minut wszystko razem. Płaty lasagne ułożyć w formie warstwami przełożone masą mięsną. Sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło,wsypać mąkę i zasmażyć wlać mleko i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż sos zgęstnieje,doprawić do smaku zalać zapiekankę ułożyć na wierzchu ser mozzarella pokrojony w cienkie plastry,zapiec w nagrzanym do 190*c 15-20 minut. Podawać gorące danie. Smacznego!
Włoski przekładaniec-czyli lasagne w polskim stylu
na oliwie przesmażamy czosnek cebulę paprykę i mięso
Włoski przekładaniec-czyli lasagne w polskim stylu
układamy warstwami w naczyniu do zapiekania
Włoski przekładaniec-czyli lasagne w polskim stylu
z podanych składników robimy sos beszamelowy
Włoski przekładaniec-czyli lasagne w polskim stylu
zalewamy całość sosem beszamelowym układamy plasterki sera pieczemy