Sposób przygotowania:
Lasagne szpinakowa z panierowanym bakłażanem
Bakłażana solimy, panierujemy w jajku i bułce, a następnie smażymy na patelni z olejem rzepakowym na złoty kolor. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim szpinak. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Następnie dodajemy śmietankę i serek topiony. Dusimy razem do całkowitego rozpuszczenia sera. Płaty lasagne obgotowujemy w gorącej wodzie, alby były al dente. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzamy odrobinę sosu szpinakowego, aby zapobiec przywarciu zapiekanki do naczynia. Kładziemy na nim płat lasagne, a następnie dwa plastry bakłażana. Całość polewamy sosem szpinakowym i przykrywamy kolejnym płatem lasagne. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Na górnym płacie lasagne rozsmarowujemy resztę sosu szpinakowego i posypujemy starta mozzarellą. Zapiekamy 10-15 minut w 180st.
misia5
PaniMISIOWA
Dziękuję :-) Bardzo mi miło :-)
darmiona