Sposób przygotowania:
Włoskie gniazda z mozarellą i pomidorem
Makaron spaghetti gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem liscia laurowego all dente okolo 6 minut,odcedzam osączam na durszlaku. Jajka wbijam do miski roztrzepuję trzepaczka ze śmietanką, doprawiam solą morską oraz pieprzem,papryką i gałką muszkatołową. czosnek i cebulę obieram,cebulę ścieram na tarce o drobnych oczkach a czosnek przeciskam przez praskę dodaję do masy jajecznej. Ugotowany makaron wkładam do miski wlewam około 2/3 sosu jajecznego,mieszam,nabieram widelcem i zawijam dookoła niego na gniazdka.Układam na blasze wyłożonej pergaminem każde gniazdko obok siebie. Polewam łyżką resztę sosu na makaron układam po plastrze pokrojonego pomidora na wierzch daję po plasterku mozarelli. Na każdym gniazdku umieszczam po piórku masła i wkładam do nagrzanego piekrnika do 190*c i zapiekam około 15-20 minut . Podaje od razu oprószone ziolami wloskimi z młynka do smaku i udekorowane świeżą bazylią. Smacznego:)
dża
2milutka
dziękuję!