gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Włoskie pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczne pierniczki które można już wcinać na drugi dzień. Polecam smakoszom pierniczków i przypraw korzennych.

Włoskie pierniczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Włoskie pierniczki

 

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • 100g masła stopionego,
  • 2 łyżki śmietany 18 %,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyzka miodu,

 

Sposób przygotowania:

Włoskie pierniczki
Suche składniki mieszamy ze sobą. Tak samo robimy ze składnikami mokrymi. Łączymy ze sobą składniki i zagniatamy ciasto. Odkładamy do lodówki na 2 godziny. Wałkujemy i wykrawamy dowolne kształtem pierniczki. Wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką, pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok 15 minut. Smacznego.
Włoskie pierniczki
Mokre skłądniki łączymy ze sobą w misce.
Włoskie pierniczki
tak samo robimy ze suchymi skłądnikami,mieszamy.
Włoskie pierniczki
zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na 2 godz.
Włoskie pierniczki
wykrawamy dowolne kształty i pieczemy ok 15 minut.