Sposób przygotowania:
Rolada wołowa
Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Cebulę obrać, drobno pokroić, zrumienić na maśle. Mięso razem z bułką i zrumienioną cebulką zemleć. Do masy dodać jajko, doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem, dokładnie wyrobić.
Czystą kuchenną ściereczkę zwilżyć wodą. Mięso wyłożyć w kształcie prostokąta o grubości około 1 cm, posmarować musztardą. Na mięsie pośrodku rozłożyć pokrojoną w paski szynkę zostawiając brzegi (około 2-3 cm) wolne. Przy pomocy ściereczki delikatnie zwinąć mięso na roladę.
Brytfannę wysmarować olejem roślinnym, ułożyć roladę. Wędzony boczek pokroić w spiczaste paseczki. Naszpikować roladę boczkiem, posmarować olejem roślinnym, podlać odrobiną wody i wstawić do nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia podlewać roladę powstałym sosem. Pod koniec pieczenia dodać do sosu śmietanę.
Roladę podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką.
Czystą kuchenną ściereczkę zwilżyć wodą. Mięso wyłożyć w kształcie prostokąta o grubości około 1 cm, posmarować musztardą. Na mięsie pośrodku rozłożyć pokrojoną w paski szynkę zostawiając brzegi (około 2-3 cm) wolne. Przy pomocy ściereczki delikatnie zwinąć mięso na roladę.
Brytfannę wysmarować olejem roślinnym, ułożyć roladę. Wędzony boczek pokroić w spiczaste paseczki. Naszpikować roladę boczkiem, posmarować olejem roślinnym, podlać odrobiną wody i wstawić do nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia podlewać roladę powstałym sosem. Pod koniec pieczenia dodać do sosu śmietanę.
Roladę podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką.