cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 466]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Rolada wołowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

wołowa rolada

Rolada wołowa

Składniki:

Rolada wołowa

 

  • 500 g wołowiny bez kości,
  • 150-200 g gotowanej szynki,
  • 50 g wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • ½ szklanki śmietany,
  • 1 czerstwa bułka,
  • musztarda,
  • masło,
  • olej roślinny,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Rolada wołowa
Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Cebulę obrać, drobno pokroić, zrumienić na maśle. Mięso razem z bułką i zrumienioną cebulką zemleć. Do masy dodać jajko, doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem, dokładnie wyrobić.

Czystą kuchenną ściereczkę  zwilżyć wodą. Mięso wyłożyć w kształcie prostokąta o grubości około 1 cm, posmarować musztardą. Na mięsie pośrodku rozłożyć pokrojoną w paski szynkę zostawiając brzegi (około 2-3 cm) wolne. Przy pomocy ściereczki delikatnie zwinąć mięso na roladę.

Brytfannę wysmarować olejem roślinnym, ułożyć roladę. Wędzony boczek pokroić w spiczaste paseczki. Naszpikować roladę boczkiem, posmarować olejem roślinnym, podlać odrobiną wody i  wstawić do nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia podlewać roladę powstałym sosem.  Pod koniec pieczenia dodać do sosu śmietanę.

Roladę podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką.