Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Wołowe kulki w sezamie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

coś z kuchni japońskiej smakuje świetnie

Wołowe kulki w sezamie

Składniki:

Wołowe kulki w sezamie

 

  • 500 g drobno zmielonej wołowiny
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki zmiażdżonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka sherry (najlepiej wina ryżowego)
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 4 krople oleju sezamowego
  • niewielkie jajo
  • 2 łyżki maki kukurydzianej
  • 4 szklanki oleju do smażenia
  • 4-5 łyżek nasion sezamowych podsmażonych

 

  • SOS:
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki sosu chili

Sposób przygotowania:

Wołowe kulki w sezamie
W misce połącz mielone mięso z czosnkiem, imbirem i pieprzem, sherry, sosem sojowym, olejem sezamowym, jajem i mąką kukurydzianą. Dokładnie wymieszać uderzając o brzegi miski co pozwala usunąć nadmiar powietrza z mięsnej masy. Podziel ją na 18 części formując kulki. W woku rozgrzej olej do około 180 stopni. Wrzucaj po 6 kulek jednocześnie i smaż na złotobrązowy kolor. Wyjmij i ułóż na ręczniku papierowym do odcieknięcia nadmiaru tłuszczu. Wymieszaj składniki sosu i odstaw na bok. Odlej olej z woka, po czym wlej do niego składniki sosu. Mieszaj na niewielkim ogniu kilka sekund, a następnie wrzuć do niego kulki mięsne i nasiona sezamu. Wymieszaj wszystko dokładnie tak by sezam pokrył powierzchnię kulek. Wyłóż kulki na półmisek i podawaj.