Wołowe roladki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wymyte pieczarki pokrajac na plasterki, cebulę na drobną kostkę. Włożyć razem do

Wołowe roladki

Składniki:

Wołowe roladki

 

  • 4 duże cienkie plastry młodego mięsa wołowego
  • 10 dag pieczarek
  • 4 cienkie plasterki wędzonego boczku
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • odrobina papryki
  • trochę mąki do obtaczania
  • tłuszcz do smażenia
  • 15 dag śmietany
  • zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Wołowe roladki
Wymyte pieczarki pokrajac na plasterki, cebulę na drobną kostkę. Włożyć razem do mocno nagrzanego tłuszczu, dodać sól, pieprz, papryke i szybko podsmażyć. Plastry mięsa zbić na cienkie płaty, posolić, posypać pieprzem i paparyką, na każdym położyć plasterek boczku, na to warstwę pieczarek z cebulką. Zwinąć i obwiązać nitką. Obtoczyć roladki w mące, włożyć na mocno rozgrzany na patelni tłuszcz, obsmażyc ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do rondla, podlać trochę wody, dodać łyżkę tłuszczu i dusić pod przykryciem ok 40 minut. Pod koniec duszenia wlać śmietanę. Przed podaniem zdjąć nitki i posypać mięso posiekaną zieloną pietruszką. Podawać z ryżem na sypko lub ziemniakami.

Tagi:

wołowe mięso