Sposób przygotowania:
Wołowe roladki
Wymyte pieczarki pokrajac na plasterki, cebulę na drobną kostkę. Włożyć razem do mocno nagrzanego tłuszczu, dodać sól, pieprz, papryke i szybko podsmażyć. Plastry mięsa zbić na cienkie płaty, posolić, posypać pieprzem i paparyką, na każdym położyć plasterek boczku, na to warstwę pieczarek z cebulką. Zwinąć i obwiązać nitką. Obtoczyć roladki w mące, włożyć na mocno rozgrzany na patelni tłuszcz, obsmażyc ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do rondla, podlać trochę wody, dodać łyżkę tłuszczu i dusić pod przykryciem ok 40 minut. Pod koniec duszenia wlać śmietanę. Przed podaniem zdjąć nitki i posypać mięso posiekaną zieloną pietruszką. Podawać z ryżem na sypko lub ziemniakami.