Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Wołowina duszona (Rosja)

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Mięso nasolić, naszpikować wędzonką i masłem. Do garnka włożyć mięso, masło,

Wołowina duszona (Rosja)

Składniki:

Wołowina duszona (Rosja)

 

  • 1,5 kg wołowiny na pieczeń
  • 125 g wędzonki
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 2 listki laurowe
  • 15 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 szkl wytrawnego wina
  • 2 łyżki octu lub soku z cytryny
  • 50 g masła
  • sól

Sposób przygotowania:

Wołowina duszona (Rosja)
Mięso nasolić, naszpikować wędzonką i masłem. Do garnka włożyć mięso, masło, jarzyny i przyprawy, wlać wino, ocet lub sok z cytryny. Dusić na małym ogniu podlewając wodą tak, aby mięso przyrumieniło się ze wszystkich stron. Gdy pieczeń będzie gotowa, wlać do sosu trochę bulionu, po czym przecedzić go. Mięso pokrajać w plastry, polać sosem i ułożyć dookoła ziemniaki, czerwoną kapustę i buraki.