dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Wołowina w białym winie i gorczycy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne mięso duszone w inie wytrawnym z dodatkiem musztardy francuskiej, kolorowego pieprzu, majeranku i pomidora

Wołowina w białym winie i gorczycy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wołowina w białym winie i gorczycy

 

  • 60 dag wołowiny zrazowej
  • 1 duża cebula
  • 1 duży pomidor malinowy
  • ½ łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 2 łyżki włoszczyzny suszonej
  • ¾ szklanki białego wytrawnego wina
  • kilka gałązek majeranku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wołowina w białym winie i gorczycy
Mięso umyłam, wysuszyłam i pokroiłam w plastry grubości 1 cm, a następnie w 2-3 cm paseczki. Cebulę obrałam i pokroiłam w pióra. Pomidora sparzyłam i obrałam ze skóry. W rondlu rozgrzałam olej i podsmażyłam mięso, następnie dodałam cebulę i smażyłam razem – mieszając. Po ok. 5 minutach wlałam wino, po zredukowaniu płynu do połowy zmniejszyłam moc palnika. Dodałam suszone warzywa i przyprawy oraz musztardę, całość wymieszałam i zalałam wrzątkiem (ok. ½ cm powyżej poziomu mięsa). Pomidora podzieliłam na ćwiartki i włożyłam do rondla, na wierzchu położyłam kilka gałązek majeranku i dodałam sporą ilość grubo zmielonego pieprzu. Potrawę dusiłam na minimalnej mocy palnika pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny (do miękkości mięsa), pod sam koniec lekko posoliłam.
Wołowina w białym winie i gorczycy
Mięso należy pokroić w paski o obsmażyć na rozgrzanym oleju
Wołowina w białym winie i gorczycy
Dodać cebulę pokrojoną w pióra i smażyć razem
Wołowina w białym winie i gorczycy
Dodać wino - zredukować i wrzucić suszone warzywa i przyprawy
Wołowina w białym winie i gorczycy
Pomidora nie trzeba rozdrabniać, w trakcie długiej obróbki i tak się rozgotuje

Tagi:

wołowina