cookzoom

cookzoom

Kucharz
[Przepisów: 2]

Wołowina z fasolą i kozim serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne sycące danie na chłodne jesienne dni. Można podawać z ryżem i czerwonym wytrawnym winem. Smacznego :)

Wołowina z fasolą i kozim serem

Składniki:

Wołowina z fasolą i kozim serem

 

  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 4 cebule dymki
  • 4 ząbki czosnku
  • 5-6 plastrów (0,5 cm) koziego sera
  • 5-6 plastrów pomidora do przybrania
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • Garść suszonych pomidorów
  • 5-8 zielonych konserwowych papryczek pepperoni (+1-2 do przybrania)
  • Przyprawy: pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Wołowina z fasolą i kozim serem
Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Cebulę i czosnek kroimy w plastry i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Jak się cebula „zeszkli” dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu kiedy nie będzie już czerwone.

Następnie dodajemy krojone pomidory, pokrojone w paski suszone pomidory (mogą być w zalewie) i posiekane papryczki pepperoni. Pepperoni są ostre, nie aż tak bardzo jak np. chilli ale mimo wszystko zachęcam do próbowania potrawy w miarę dodawania kolejnych papryczek ponieważ jest wiele odmian różniących się ostrością.

Na końcu dodajemy fasolę i przyprawy. Ściągamy danie z patelni i przekładamy do żarodpornego naczynia. Jeżeli patelnia nie zawiera elementów, które mogą się uszkodzić podczas pieczenia możemy zostawić na niej danie.

Przed włożeniem do piekarnika na wierzchu układamy plastry koziego sera i na nich plastry pomidora. Całość posypujemy pieprzem.

Po ok. 15 min będzie gotowe. Ser powinien być lekko podtopiony i przypieczony na brzegach.