Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Sałatka ryżowa z gotowaną wołowiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Postanowiłam zagospodarować wołowinę z rosołu i wyszła mi pyszna sałatka :)

Sałatka ryżowa z gotowaną wołowiną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka ryżowa z gotowaną wołowiną

 

  • 35 dag gotowanej wołowiny
  • 1,5 woreczka ugotowanego ryżu pełnoziarnistego
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 mała puszka groszku
  • 15 dag małej cukinii
  • 1/2 puszki kiełków fasoli mung
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki gęstej śmietany 12 %
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 duży ząbek polskiego czosnku
  • 1/2 średniej cebuli
  • sól
  • pieprz
  • ketchup

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z gotowaną wołowiną
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Jogurt naturalny mieszamy ze śmietaną, majonezem i czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Cukinię obieramy ze skórki, usuwamy miękki miąższ, kroimy w cieniutkie paseczki o długości około 1 cm. Wołowinę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dnie przezroczystego naczynia układamy warstwę ryżu, następnie wołowiny i polewamy połową sosu. Kładziemy kolejno warstwę fasoli, cebuli, cukinii, kukurydzy, groszku, ryżu i wołowiny. Polewamy pozostałym sosem. Sałatkę przybieramy groszkiem, kiełkami fasoli mung, kukurydzą i ketchupem. Podajemy schłodzoną.
Sałatka ryżowa z gotowaną wołowiną
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Jogurt naturalny mieszamy ze śmietaną, majonezem i czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Sałatka ryżowa z gotowaną wołowiną
Na dnie przezroczystego naczynia układamy warstwę ryżu, następnie wołowiny i polewamy połową sosu.
Sałatka ryżowa z gotowaną wołowiną
Kładziemy kolejno warstwę fasoli, cebuli, cukinii, kukurydzy, groszku, ryżu i wołowiny.