Sposób przygotowania:
Wołowina z kiełbaskami
Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek obrać i rozetrzeć ze solą. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym smalcu z każdej strony. Przełożyć do dużego garnka. Na tym samym tłuszczu zrumienić posiekaną cebulę i dodać do mięsa. Wlać szklankę gorącego bulionu, dodać majeranek, ziele angielskie, liśc laurowy, kminek i czosnek. Przykryć i dusić na wolnym ogniu około 40 minut. Papryki oczyścić z nasion i pokroić w paski. Ziemniaki obrać i pokroić na plastry, wraz z papryką dodać do mięsa, wlać resztę bulionu i dusić około 20 minut. Po tym czasie dodać obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę oraz pozbawione osłonek pokrojone na plasterki kiełbaski. Wymieszać, doprawić papryką, pieprzem i solą.