Sposób przygotowania:
Wołowina z owocami
Mieszamy ocet winny z 0,5l wody,dodajemy liść laurowy,jałowiec,pieprz,odrobinę soli i drobno posiekaną cebule i seler. Całość doprowadzamy do wrzenia i studzimy. Mięso myjemy i osuszamy. Gdy marynata ostygnie,zalewamy nią mięso i wstawiamy w chłodne miejsce na około 12 godzin. Po 12 godz. wołowinę wyciągamy z marynaty,osuszamy i nacieramy solą i pieprzem. Masło rozpuszczamy na patelni i obsmażamy łopatkę ze wszystkich stron na rumiano. Następnie mięso zalewamy 1/4l marynaty i 1/8l bulionu. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 2 godziny,podlewając pozostałym bulionem. Owoce myjemy,usuwamy pestki i kroimy na plasterki lub w przypadku śliwek na połówki. Na 15 minut przed końcem gotowania mięsa dodajemy do niego owoce. Po ugotowaniu łopatkę wyjmujemy z garnka,a do pozostałego sosu z owocami dodajemy czerwone wino,sól,odrobinę pieprzu i goździki. Sos przelewamy przez sito do miseczki i polewamy nim pokrojoną w plastry łopatkę. Na koniec posypujemy natką pietruszki.