paulinka22

paulinka22

Starszy Kucharz
[Przepisów: 62]

Wołowina z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Często jak nie mam gruszek robię ten przepis z jabłkami. Smakuje tak samo wyśmienicie.

Wołowina z owocami

Składniki:

Wołowina z owocami

 

  • 700g łopatki wołowej,
  • 1 duży seler,
  • 2 cebule,
  • 150 ml białego octu winnego,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 jagody jałowca,
  • 2-3 goździki,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • sól,
  • 0,25 l bulionu mięsnego,
  • 3 łyżki masła,
  • 4 duże gruszki,
  • 25 dag śliwek (osobiście daję węgierki),
  • 3 stołowe łyżki czerwonego wina,
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Wołowina z owocami
Mieszamy ocet winny z 0,5l wody,dodajemy liść laurowy,jałowiec,pieprz,odrobinę soli i drobno posiekaną cebule i seler. Całość doprowadzamy do wrzenia i studzimy. Mięso myjemy i osuszamy. Gdy marynata ostygnie,zalewamy nią mięso i wstawiamy w chłodne miejsce na około 12 godzin. Po 12 godz. wołowinę wyciągamy z marynaty,osuszamy i nacieramy solą i pieprzem. Masło rozpuszczamy na patelni i obsmażamy łopatkę ze wszystkich stron na rumiano. Następnie mięso zalewamy 1/4l marynaty i 1/8l bulionu. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 2 godziny,podlewając pozostałym bulionem. Owoce myjemy,usuwamy pestki i kroimy na plasterki lub w przypadku śliwek na połówki. Na 15 minut przed końcem gotowania mięsa dodajemy do niego owoce. Po ugotowaniu łopatkę wyjmujemy z garnka,a do pozostałego sosu z owocami dodajemy czerwone wino,sól,odrobinę pieprzu i goździki. Sos przelewamy przez sito do miseczki i polewamy nim pokrojoną w plastry łopatkę. Na koniec posypujemy natką pietruszki.