czerwona papryczka

czerwona papryczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 50]

Wołowina z warzywami i imbirem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mieszam wszystkie składniki marynaty. Mięso kroje w cienkie paski

Wołowina z warzywami i imbirem

Składniki:

Wołowina z warzywami i imbirem

 

  • 50 dag polędwicy wołowej lub rostbefu
  • po 20 dag marchwi i cukinii
  • 1 zielona papryka (20 dag)
  • 1 cebula (10 dag)
  • 2 dymki
  • 5-7 dag imbiru
  • 100 ml bulionu mięsnego
  • Marynata:
  • 2 łyżki ciemnego miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Wołowina z warzywami i imbirem
Mieszam wszystkie składniki marynaty. Mięso kroje w cienkie paski, zalewam połową marynaty i odstawiam na 15 minut. Cebulę, marchew i cukinię obieram, kroje w plasterki. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroje w paski o długości około 3 cm. Dymki obieram i kroje w paski tej samej długości co papryka. Imbir obieram i siekam . Zamarynowane mięso obsmażam z obu stron na oleju. Osączam z tłuszczu na papierowym ręczniku i przełkładam na talerz. Na tłuszcz po smażeniu mięsa wykładam pokrojone warzywa, zalewam bulionem i dusze pod przykryciem przez 10 minut. Następnie zmniejszam ogień, wlewam resztę marynaty i gotuje, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaje imbir, dusze minutę. Wykładam mięso, mieszam i pozostawiam na ogniu jeszcze 2 minuty.