ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

wspaniałe panierowane piersi z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

należy zwrócić uwagę aby piersi nie były poszarpane świeże czyli jednolicie lekko różowe a nie brązowawe !!

 wspaniałe panierowane piersi z kurczaka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

wspaniałe panierowane piersi z kurczaka

 

Sposób przygotowania:

wspaniałe panierowane piersi z kurczaka
Piersi myjemy i pozbawiamy niepotrzebnej błony, która podczas smażenia nieładnie deformuje nam mięsko. Jeżeli są bardzo grube nie rozbijamy pod żadnym pozorem lecz rozcinamy wzdłuż całego mięśnia. Na talerzu lekko głębokim roztrzepujemy jajka dodając do nich przyprawy i mleko. Na następnym talerzu tym razem płaskim dużym wysypujemy bułkę tartą. Tak przygotowane wcześniej mięsko prószymy mąką z obu stron następnie zanurzamy dokładnie w jajku z przyprawami potem wkładamy do talerza z bułką tartą i dokładnie obtaczamy z obu stron. Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy i ostrożnie wkładamy na patelnie. Smażymy na nie wielkim ogniu ok 1 minuty z każdej strony. Jeżeli lubicie chrupkie to smażcie bez przykrycia, a jeżeli miękkawe i soczyste to pod przykryciem należy z kropić cytryną. Podajemy z ziemniaczkami, ryżem lub makaronem. Smacznego :)
 wspaniałe panierowane piersi z kurczaka
umyte oraz pozbawione błon piersi drobiowe
 wspaniałe panierowane piersi z kurczaka
umyte opruszamy mąką z obu stron i moczymy w jajkach
 wspaniałe panierowane piersi z kurczaka
obtoczone w jajkach panierujemy w bułce tartej