Sposób przygotowania:
Wstążki zapiekane z sosem szynkowym
W rondelku stopić masło, zrumienić drobno posiekaną cebulę, wsypać mąkę, zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją bulionem i mlekiem, gotować na małym ogniu, aż sos się zgęstnieje. Wtedy dodać sosy worcester i tabasco oraz śmietanę rozkłóconą z musztardą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron, odcedzić, skropić oliwą. Szynkę pokroić w paski. Naczynie żaroodporne grubo wysmarować tłuszczem i na przemian układać w nim warstwami makaron i szynkę; każdą porcję polewać sosem. Zapiekankę posypać bułką tartą wymieszaną z serem i wstawić do nagrzanego piekarnika mniej więcej na 25 minut. Podawać natychmiast.
W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron, odcedzić, skropić oliwą. Szynkę pokroić w paski. Naczynie żaroodporne grubo wysmarować tłuszczem i na przemian układać w nim warstwami makaron i szynkę; każdą porcję polewać sosem. Zapiekankę posypać bułką tartą wymieszaną z serem i wstawić do nagrzanego piekarnika mniej więcej na 25 minut. Podawać natychmiast.
zeebeque
aniolek27