Beata1982

Beata1982

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Wuzetka wg Beaty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna domowa wuzetka , zasmakuje każdemu

Wuzetka wg Beaty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wuzetka wg Beaty

 

  • CIASTO:
  • proporcje na blachę 25cmx30cm
  • 6 jajek
  • 150g cukru
  • 120g mąki pszennej
  • 25g kakao
  • 40g masła roztopione, wystudzone
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 500ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan -fix dr.Oetker
  • polewa czekoladowa gotowa lub przygotowana w domu

Sposób przygotowania:

Wuzetka wg Beaty
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieram z połową cukru na gładką puszystą masę. Białka ubijam na sztywno by nie wypadły z naczynia, pod koniec ubijania dodaję resztę cukru. Mąkę przesiewam przez sito razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Do piany białek wlewam krem z żółtek i delikatnie wymieszać by piana nie opadła. Do tak przygotowanej masy powoli dodawać przesianą mąkę, mieszać za pomocą szpatułki. Dodać roztopione wystudzone masło. Przelewamy do formy. Pieczemy 30min w temp. 180st. Po wyjęciu i ostudzeniu kroimy na pół by powstały dwa blaty. Masa: Śmietankę ubjamy na sztywno, w połowie ubijania dajemy cukier puder i 2 smietan fixy. Ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smarujemy dolny blat. Część śmietanki zostawiamy do dekoracji. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dekorujemy śmietanką. Wkłądamy do lodówki na ok.2h.
Wuzetka wg Beaty
żółtka ubijamy z cukrem na jednolitą puszystą masę
Wuzetka wg Beaty
mąka przesiana z proszkiem do pieczenia i kakao
Wuzetka wg Beaty
placek posmarowany masą i polany z wierzchu polewą czekoladową
Wuzetka wg Beaty
po zastygnięciu polewy wierzch ozdabiam masą