PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Wuzetka z kremem jogurtowym

  • 16
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Zapraszam do spróbowania mojej wspaniałej wuzetki z kremem jogurtowym.

Wuzetka z kremem jogurtowym

Składniki:

Wuzetka z kremem jogurtowym

 

  • Ciasto:
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szklanki cukru
  • 125 ml wody
  • 2 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 1 Proszek do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
  • Krem:
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 500 ml wody
  • 2 Kremy jogurtowe 3 minuty Dr. Oetkera
  • Do dekoracji:
  • 2 szklanki wiśni z kompotu
  • 1 Ażurki z czekolady deserowej Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:

Wuzetka z kremem jogurtowym
Sposób przygotowania: Margarynę, kakao, cukier, wodę zagotować i odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać przesianą mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na blachę o wym. 25 x 36 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wyrównać. Piec około 50 min. Piekarnik gazowy: temp. 180º C (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180º C (powinien być podgrzany) Wystudzone ciasto przekroić poziomo na połowę. Do wysokiego naczynia dodać jogurt i wodę, następnie mieszać mikserem na najniższych obrotach, stopniowo wsypując zawartość torebek. Po wstępnym połączeniu składników, całość miksować na najwyższych obrotach 3 minuty. Gotowym kremem przełożyć spód ciasta odkładając 1/3 do dekoracji. Równomiernie rozłożyć część wiśni i przykryć drugim blatem ciasta lekko dociskając. Wierzch ciasta przełożyć cienką warstwą kremu i udekorować za pomocą szprycki rozetkami, ozdobić wiśniami i ażurkami.