Kada

Kada

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Idealny makowiec mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyśmienity makowiec mojej mamy. Nadzienie makowca przekazywane jest u nas z pokolenia na pokolenia, moim zdaniem idealne. Ciasto oto wykorzystuję również do wykonanie rogali .

Idealny makowiec mojej mamy

Składniki:

Idealny makowiec mojej mamy

 

  • CIASTO:

 

 

  • MASA

 

Sposób przygotowania:

Idealny makowiec mojej mamy
CIASTO: Masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu i studzimy. Jajko, śmietanę, cukier i ostudzone masło mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę oraz drożdże. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy. 
MASA: Margarynę rozpuszczamy z miodem. Żółtka ubijamy z cukrem. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę. Do maku dodajemy żółtka, pianę z białek, margarynę z miodem oraz bakalie. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części i kładziemy na pergamin, na którym rozwałkowujemy każdą część. Nadziewamy masą i zwijamy za pomocą pergaminu. Każdy makowiec wraz z pergaminem wkładamy do formy keksowej i pieczemy w temp. 170-180*C przez ok. 55-60 min.