Sposób przygotowania:
Wykwintna przekaska z lososiem.
Namoczyc zelatyne w zimnej wodzie. Foremke wylozyc jednym kawalkiem folii spozywczej / tak zeby starczylo na przykrycie/ a nastepnie plasterkami lososia.Pozostale plasterki pokroic w kostke. Ser dobrze wymieszac. Zelatyne lekko odcisnac , podgrzac krotko w garnuszku do chwili rozpuszczenia . Do lekko cieplej zelatyny dodac kilka lyzek serka - ciagle mieszajac a nastepnie polaczyc z pozostalym serem. Do masy dodac szczypiorek , koper , pokrojonego lososia i chrzan , dobrze wymieszac. Na koncu dodajemy ubita smietane i doprawiamy pieprzem do smaku . Mozna lekko posolic ale losos jest wystarczajaco slony - wiec ja nie solilam. Mase przelozyc delikatnie do foremki . Kromki pumpernickla pokroic tak zeby pasowaly na przykrycie masy / zamieszcze wiecej zdjec na forum /. Przykryc mase lekko calosc przyciskajac i zawinac folia. Foremke wstawic do lodowki na 5-6 godzin. Ja chlodzilam cala noc. Po schlodzeniu wyjac razem z folia z foremki, zdjac folie i kroic w plastry . Podawac z dodatkiem np. zielonej salaty z ogorkami i pieczywem.
Sarenka
misia53
Jojo
Powiem Ci szczerze misiu ,ze wbrew pozorom - wcale nie jest taka pracochlonna. Najwiecej czasu zajelo mi wykladanie foremki lososiem . Mialam w niedziele uroczystosc rodzinna i przekaska sprawdzila sie doskonale . Na co dzien raczej az tak rodzinki nie rozpieszczam :))
misia53
Oglądałam na forum i powiem ,że super efektownie .Pewnie i smak znakomity.
jovi
luna
eli_555
Anula
Natala1210
msewka
iwi69