Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Wykwintna przekaska z lososiem.

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Pomysl zaczerpnelam z kuchni mojej tesciowej . Przepis wzbogacilam o chrzan i szczypiorek - co troche zaostrzylo smak.

Wykwintna przekaska z lososiem.

Składniki:

Wykwintna przekaska z lososiem.

 

  • 250 g wedzonego lososia pokrojonego w cienkie plasterki
  • 2 opakowania / kazde po 200g / serka typu philadelphia / u mnie Frischkäse /
  • pol szkl. smietany 30%
  • 2 czubate lyzeczki ostrego chrzanu ze sloiczka / bez smietany /
  • 2 lyzki posiekanego drobnego szczypiorku
  • lyzka posiekanego koperku
  • 3 platki zelatyny / odp. 5g zelatyny w proszku /
  • pieprz
  • cienko pokrojony pumpernickel / u mnie 2 kromki i kawalek /
  • folia spozywcza
  • foremka - najlepiej w ksztalcie rynienki / ja takiej nie mialam wiec uzylam plastikowego pojemniczka o poj 600ml 8x20cm /

 

Sposób przygotowania:

Wykwintna przekaska z lososiem.
Namoczyc zelatyne w zimnej wodzie. Foremke wylozyc jednym kawalkiem folii spozywczej / tak zeby starczylo na przykrycie/ a nastepnie plasterkami lososia.Pozostale plasterki pokroic w kostke. Ser dobrze wymieszac. Zelatyne lekko odcisnac , podgrzac krotko w garnuszku do chwili rozpuszczenia . Do lekko cieplej zelatyny dodac kilka lyzek serka - ciagle mieszajac a nastepnie polaczyc z pozostalym serem. Do masy dodac szczypiorek , koper , pokrojonego lososia i chrzan , dobrze wymieszac. Na koncu dodajemy ubita smietane i doprawiamy pieprzem do smaku . Mozna lekko posolic ale losos jest wystarczajaco slony - wiec ja nie solilam. Mase przelozyc delikatnie do foremki . Kromki pumpernickla pokroic tak zeby pasowaly na przykrycie masy / zamieszcze wiecej zdjec na forum /. Przykryc mase lekko calosc przyciskajac i zawinac folia. Foremke wstawic do lodowki na 5-6 godzin. Ja chlodzilam cala noc. Po schlodzeniu wyjac razem z folia z foremki, zdjac folie i kroic w plastry . Podawac z dodatkiem np. zielonej salaty z ogorkami i pieczywem.

Tagi:

beza bezy