renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Wykwintne ciasto nietypowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lekkie, rozpływające się w ustach ciasto biszkoptowe z nietypową masą z bułeczek kajzerek i wiórek kokosowych.

Wykwintne ciasto nietypowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wykwintne ciasto nietypowe

 

  • Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 0,75 szklanki cukru
  • 0,75 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,75 szklanki pszennej
  • Składniki na masę:
  • 2 bułeczki kajzerki
  • 3 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1,5 kostki masła
  • dodatkowo powidła śliwkowe
  • Składniki na posypkę:
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Wykwintne ciasto nietypowe
Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodawać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru. Następnie dodawać po 1 żółtku i ubijać. Wymieszane i przesiane mąki dodawać powoli i delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto na brytfankę i piec w 170 stopniach ok. 30 minut. Po przestudzeniu przekroić biszkopt na pół. Przygotowanie masy: Kajzerki zalać zimnym mlekiem (2 szklanki) i pozostawić do zmięknięcia. Szklankę mleka zagotować z cukrem i dodać rozmoczone i rozdrobnione bułki i wiórki kokosowe i gotować ok. 5 minut. Po wystygnięciu utrzeć z masłem. Jedną część biszkoptu posmarować powidłem położyć na nie 3/4 masy, na masę biszkopt, następnie reszta masy i posypka. Posypkę przygotować następująco: na patelni roztopić masło, dodać cukier i wiórki, mieszać aż do uzyskania złotego koloru.
Wykwintne ciasto nietypowe
Z podanych składników przygotować biszkopt
Wykwintne ciasto nietypowe
Biszkopt przekroić i posmarować powidłami
Wykwintne ciasto nietypowe
Na powidła wyłożyć masę kokosową i równomiernie rozłożyć
Wykwintne ciasto nietypowe
Na patelni uprażyć posypkę z masła cukru i kokosu