Sposób przygotowania:
Makowiec wykwintny
Ze składników na ciasto, jajka ucierać z cukrem pudrem, dodając po 1 jaju. Następnie dodać olej, ocet, olejek migdałowy oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i zmiksować.
Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części.
Ze składników na masę, żółtka oddzielić od białek.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami, po czym odcisnąć z nich sok.
Margarynę ucierać z cukrem pudrem, dodając po 1 żółtku i po 1 łyżce maku. Następnie dodać starte jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia, olejek migdałowy oraz ubitą na sztywno pianę z białek.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną, a następnie wyłożyć jedna część ciasta, potem masę makową, a na nią resztę ciasta.
Piec w temperaturze 180°C około 45 minut.
Po ostudzeniu ciasto polać polewą wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem mleka i masła.
Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części.
Ze składników na masę, żółtka oddzielić od białek.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami, po czym odcisnąć z nich sok.
Margarynę ucierać z cukrem pudrem, dodając po 1 żółtku i po 1 łyżce maku. Następnie dodać starte jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia, olejek migdałowy oraz ubitą na sztywno pianę z białek.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną, a następnie wyłożyć jedna część ciasta, potem masę makową, a na nią resztę ciasta.
Piec w temperaturze 180°C około 45 minut.
Po ostudzeniu ciasto polać polewą wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem mleka i masła.
luna
Sarenka