Sposób przygotowania:
Wykwintne danie z grzybów i okonia w kalarepce
Kalarepki umyć, opłukać odciąć łodygi z listkami, zostawiając ok. 2 cm kawałki. Od kalarepek odciąć wierzchy, które będą przykrywkami. Ze środka kalarepki wyciąć kuleczki za pomocą specjalnej łyżki do wydrążania lub małej łyżeczki. Kulki ugotować w osolonym wrzątku aż zmiękną. Wyjąć, odcedzić, a do wrzątku wrzucić wydrążone kalarepki wraz z przykrywkami i ugotować, wyjąć i osuszyć.
Umyte i osuszone grzyby pokroić w plasterki, rybę w 1 cm kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na patelni grzyby z cebulą na połowie oliwy, posolić, popieprzyć. Sos z grzybów wlać do garnka z mlekiem i zagotować.
Dodać pokrojony majeranek i gotować na małym ogniu przez 15 minut bez przykrycia. Sosu powinno się bo zrobić o połowę mniej. Na pozostałej oliwie obsmażyć okonia, połączyć go z grzybami i cebulą. Przyprawić do smaku. Do każdej wydrążonej kalarepki nałożyć farsz, zalać sosem i przykryć pokrywkami. Ułożyć kalarepki na talerzach, przystroić kulkami kalarepek i polać pozostałym sosem. Udekorować świeżym majerankiem.
Umyte i osuszone grzyby pokroić w plasterki, rybę w 1 cm kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na patelni grzyby z cebulą na połowie oliwy, posolić, popieprzyć. Sos z grzybów wlać do garnka z mlekiem i zagotować.
Dodać pokrojony majeranek i gotować na małym ogniu przez 15 minut bez przykrycia. Sosu powinno się bo zrobić o połowę mniej. Na pozostałej oliwie obsmażyć okonia, połączyć go z grzybami i cebulą. Przyprawić do smaku. Do każdej wydrążonej kalarepki nałożyć farsz, zalać sosem i przykryć pokrywkami. Ułożyć kalarepki na talerzach, przystroić kulkami kalarepek i polać pozostałym sosem. Udekorować świeżym majerankiem.