Wykwintne danie z grzybów i okonia w kalarepce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kalarepki umyć, opłukać odciąć łodygi z listkami, zostawiając ok. 2 cm kawałki. Od kalarepek odciąć wierzchy, które będą przykrywk

Wykwintne danie z grzybów i okonia w kalarepce

Składniki:

Wykwintne danie z grzybów i okonia w kalarepce

 

  • 6 sporych, jednakowych kalarepek
  • 30 dag kurek
  • 30 dag borowików (kapeluszy)
  • ½ kg filetów z okonia, bez skóry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 łyżki posiekanego majeranku
  • Sól, biały pieprz
  • Świerzy majeranek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wykwintne danie z grzybów i okonia w kalarepce
Kalarepki umyć, opłukać odciąć łodygi z listkami, zostawiając ok. 2 cm kawałki. Od kalarepek odciąć wierzchy, które będą przykrywkami. Ze środka kalarepki wyciąć kuleczki za pomocą specjalnej łyżki do wydrążania lub małej łyżeczki. Kulki ugotować w osolonym wrzątku aż zmiękną. Wyjąć, odcedzić, a do wrzątku wrzucić wydrążone kalarepki wraz z przykrywkami i ugotować, wyjąć i osuszyć.



Umyte i osuszone grzyby pokroić w plasterki, rybę w 1 cm kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na patelni grzyby z cebulą na połowie oliwy, posolić, popieprzyć. Sos z grzybów wlać do garnka z mlekiem i zagotować.



Dodać pokrojony majeranek i gotować na małym ogniu przez 15 minut bez przykrycia. Sosu powinno się bo zrobić o połowę mniej. Na pozostałej oliwie obsmażyć okonia, połączyć go z grzybami i cebulą. Przyprawić do smaku. Do każdej wydrążonej kalarepki nałożyć farsz, zalać sosem i przykryć pokrywkami. Ułożyć kalarepki na talerzach, przystroić kulkami kalarepek i polać pozostałym sosem. Udekorować świeżym majerankiem.