baasiaa

baasiaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Wykwintne pierożki z kaszą i zielonkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne pierożki, którymi zaskoczymy nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Wykwintne pierożki z kaszą i zielonkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wykwintne pierożki z kaszą i zielonkami

 

  • Ciasto:
  • 40 dkg mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • ciepła woda
  • sól
  • Farsz:
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej
  • 10 dkg zielonek (świeżych lub mrożonych)
  • 1/3 opakowania sera typu feta
  • 1 mała cebula
  • olej

Sposób przygotowania:

Wykwintne pierożki z kaszą i zielonkami
Zielonki obgotowujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, zostawiamy aż wystygną i drobno siekamy. Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na złoto, dodajemy do ostudzonej kaszy. Następnie dodajemy grzyby i pokruszony ser. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, oregano i szczyptą tymianku. Robimy ciasto – mąkę przesiewamy, na środku robimy dołek, dajemy łyżkę oleju, szczyptę soli i jajko. Porcjami wlewamy tyle ciepłej wody ile zabierze mąka. Ciasto po wyrobieniu ma być miękkie i elastyczne. Ciasto dzielimy na kawałki, każdy dość cienko rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka. Krążki ciasta napełniamy farszem i dobrze zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. Podajemy z cebulką podsmażoną na złoto. Smacznego!
Wykwintne pierożki z kaszą i zielonkami
Zamiast zielonek możemy dodać kurki, smardze lub rydze.
Wykwintne pierożki z kaszą i zielonkami
Gotowy farsz powinien mieć konsystencję podobną do farszu na gołąbki.
Wykwintne pierożki z kaszą i zielonkami
Formujemy pierożki uważając, aby dobrze zlepić brzegi.