szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

wykwintne risotto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszne risotto z łososia i krewetek

wykwintne risotto

Składniki:

wykwintne risotto

 

  • 2 szklanki ryżu do risotta
  • 2 filety z łososia
  • 300 gram pora (biała część)
  • 100 gram krewetek koktajlowych
  • 50 gram masła
  • 1/2 szklanki bulionu rybnego
  • sól
  • pieprz
  • łyżka siekanego koperku
  • pół kubka białego wina

 

Sposób przygotowania:

wykwintne risotto
Filety z łososia opłukać, osuszyć,oprószyć solą i pieprzem z obu stron Na patelni rozgrzac masło usmażyć filety z łososia.Pora oczyścić, pokroić w plasterki, dodać do ryby.Następnie łososia wyjąć, odstawić. Po pozostawionego na patelni pora dodać ryż, smażyć chwilę, mieszając. Wlać wino, gotować aż się zredukuje i odparuje. Powoli wlewać do ryżu gorący bulion, zamieszać.Łososia podzielić na kawałeczki.Dodac krewetki a po 5 minutach łososia, i koperek.Doprawić do smaku solą i pieprzem.