2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1487]

Wyposzczony żurek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Wyposzczony żurek,bez boczku, jajek, na klarownym wywarze z warzyw,taki ja lubię najbardziej do picia,polecam tę odchudzoną wersję.

Wyposzczony żurek

Składniki:

Wyposzczony żurek

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wyposzczony żurek
Włoszczyznę i cebulę obieramy,kroimy. Warzywa oprócz cebuli zalewamy w garnku wodą ,dodajemy liść laurowy,ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego ,solimy i gotujemy 35 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Odcedzamy wywar, warzywa odrzucamy,zalewamy zakwasem,gotujemy. Kiełbasę kroimy w drobną kosteczkę ,przesmażamy na rozgrzanym oleju z cebulą,razem z tłuszczem wlać do zupy,doprawić do smaku solą i majerankiem,zagotować. Mąkę rozrobić ze śmietaną i chochlą zupy ,wszytko wymieszać.Zagotować i odstawić. Można podawać z jajkiem lub ziemniakami.