monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Wyrolowany pszenno-żytni chleb

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Podczas jedzenia chlebka z niespodzianką wpadł mi do głowy pomysł na chleb-roladę, jak się Wam podoba? zapraszam na degustację:)

Wyrolowany pszenno-żytni chleb Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wyrolowany pszenno-żytni chleb

 

  • 370 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2,5 łyżki sosu sojowego
  • 1 szklanka letniej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 40 g szynki
  • 30 g sera żółtego
  • 1 jajko rozm. S
  • 2 łyżki ziaren słonecznika

 

Sposób przygotowania:

Wyrolowany pszenno-żytni chleb
Do miski wsypać obie rodzaje mąki, drożdże oraz cukier. Wymieszać. Do szklanki z wodą wlać sos sojowy i wymieszać. Do suchych składników dodać olej oraz połowę przygotowanej wody. Wyrabiać ciasto dolewając wodę. Wyrabiać do momentu połączenia składników. Ciasto powinno być gładkie i ochłodzić do ręki. Miskę wysmarować olejem i położyć kulę ciasta. Posypać lekko mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto i rozwałkować je na prostokąt. Na całej powierzchni rozłożyć plastry szynki i pokrojony na paski żółty ser. Ściśle zrolować. Ułożyć na papierze do pieczenia. Jajko roztrzepać widelcem i posmarować chlebek nim obficie. Po wierzchu posypać słonecznikiem i delikatnie owinąć papierem do pieczenia. Piec w 200 około 55-60 minut w piekarniku góra-dół. Wyjąć, ostudzić. Smacznego!
Wyrolowany pszenno-żytni chleb
w misce wymieszać dokładnie suche składniki
Wyrolowany pszenno-żytni chleb
do letniej wody dodać sos sojowy i wymieszać
Wyrolowany pszenno-żytni chleb
na płat ciasta nałożyć szynkę oraz ser i zrolować