Sposób przygotowania:
Wyrolowany pszenno-żytni chleb
Do miski wsypać obie rodzaje mąki, drożdże oraz cukier. Wymieszać. Do szklanki z wodą wlać sos sojowy i wymieszać. Do suchych składników dodać olej oraz połowę przygotowanej wody. Wyrabiać ciasto dolewając wodę. Wyrabiać do momentu połączenia składników. Ciasto powinno być gładkie i ochłodzić do ręki. Miskę wysmarować olejem i położyć kulę ciasta. Posypać lekko mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto i rozwałkować je na prostokąt. Na całej powierzchni rozłożyć plastry szynki i pokrojony na paski żółty ser. Ściśle zrolować. Ułożyć na papierze do pieczenia. Jajko roztrzepać widelcem i posmarować chlebek nim obficie. Po wierzchu posypać słonecznikiem i delikatnie owinąć papierem do pieczenia. Piec w 200 około 55-60 minut w piekarniku góra-dół. Wyjąć, ostudzić. Smacznego!
marietta