Kuchnia polska najczęściej kojarzona z kotletami mielonymi i zupą pomidorową jest bogata w tradycyjne i historyczne dania. Kulinarne dziedzictwo zaczyna powoli wracać do łask i z chęcią odkrywany dawne, często zapomniane smaki rodzimego kraju.
Wpływy rosyjskie, żydowskie, czy niemieckie sprawiają, że niekiedy trudno jest określić w ilu procentach podawana zupa, czy drugie danie jest typowo polskie.
Tradycyjny barszcz czerwony, podawany z kluseczkami i ziemniakami, czy flaczki przyprawione pieprzem i majerankiem, goszczą na polskich stołach zarówno na co dzień jak i od święta.
Od czasów szlacheckich, zamiłowanie do pieczonego drobiu się nie zmieniło. Kaczka glazurowana z jabłkami, czy faszerowane kurczęta świetnie wpisują się w polską tradycję.
Bogata polska ziemia, obfitująca w plony, dawała możliwości wykreowania coraz to nowszych potraw na bazie fasoli, grochu, kaszy czy innych zbóż. Stanowiły świetną alternatywę dla dań mięsnych, które w większości były podawane na szczególne okazje.
Na szczególną uwagę zasługują rozsławione pierogi, bigos, czy gołąbki faszerowane mięsem i kaszą gryczaną, zyskujące coraz to szersze uznanie w oczach wielu obcokrajowców.
Zapraszamy do odkrycia polskiej kuchni na nowo, gdzie czekają nowe przepisy do wypróbowania.
Tradycyjny barszcz czerwony, podawany z kluseczkami i ziemniakami, czy flaczki przyprawione pieprzem i majerankiem, goszczą na polskich stołach zarówno na co dzień jak i od święta.
Od czasów szlacheckich, zamiłowanie do pieczonego drobiu się nie zmieniło. Kaczka glazurowana z jabłkami, czy faszerowane kurczęta świetnie wpisują się w polską tradycję.
Bogata polska ziemia, obfitująca w plony, dawała możliwości wykreowania coraz to nowszych potraw na bazie fasoli, grochu, kaszy czy innych zbóż. Stanowiły świetną alternatywę dla dań mięsnych, które w większości były podawane na szczególne okazje.
Na szczególną uwagę zasługują rozsławione pierogi, bigos, czy gołąbki faszerowane mięsem i kaszą gryczaną, zyskujące coraz to szersze uznanie w oczach wielu obcokrajowców.
Zapraszamy do odkrycia polskiej kuchni na nowo, gdzie czekają nowe przepisy do wypróbowania.