Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Wyśmienita wieprzowina w selerze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na 6-8 porcji. Masło rozgrzać i obsmażyc na nim kawałki

Wyśmienita wieprzowina w selerze

Składniki:

Wyśmienita wieprzowina w selerze

 

  • 1 kg chudej karkówki
  • 4 łyżki masła
  • 2 cebule
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 40-50 dag selera
  • 2 łyżki mąki
  • sos cytrynowy lub 2 żółtka i 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Wyśmienita wieprzowina w selerze
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na 6-8 porcji. Masło rozgrzać i obsmażyc na nim kawałki mięsa, przełożyc na talerz. Cebulę obrać drobno posiekać i zeszklić na tym samym maśle. Dodać mąkę, wino, umytą i posiekaną pietruszkę, dobrze rozprowadzić. Dodać mięso i wlac tyle gorącej wody, by zakrywała zawartość rondla. Doprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu około 30 minut. Tymczasem seler obrać, umyć i pokroić w dość dużą kostkę, dodać do rondla i gotować następną godzinę. Sos cytrynowy wymieszać z wytworzonym sosem i podgrzewać jeszcze 5 minut (ewentualnie roztrzepać 2 żółtka ze śmietaną, zmieszać z 1/2 szklanki powstałego przy gotowaniu sosu i dodać do mięsa). Doprawić sola i pieprzem.
Podawać z grubym makaronem lub ziemniakami z wody i zieloną sałatą.