Sposób przygotowania:
Wyśmienita wieprzowina w selerze
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na 6-8 porcji. Masło rozgrzać i obsmażyc na nim kawałki mięsa, przełożyc na talerz. Cebulę obrać drobno posiekać i zeszklić na tym samym maśle. Dodać mąkę, wino, umytą i posiekaną pietruszkę, dobrze rozprowadzić. Dodać mięso i wlac tyle gorącej wody, by zakrywała zawartość rondla. Doprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu około 30 minut. Tymczasem seler obrać, umyć i pokroić w dość dużą kostkę, dodać do rondla i gotować następną godzinę. Sos cytrynowy wymieszać z wytworzonym sosem i podgrzewać jeszcze 5 minut (ewentualnie roztrzepać 2 żółtka ze śmietaną, zmieszać z 1/2 szklanki powstałego przy gotowaniu sosu i dodać do mięsa). Doprawić sola i pieprzem.
Podawać z grubym makaronem lub ziemniakami z wody i zieloną sałatą.
Podawać z grubym makaronem lub ziemniakami z wody i zieloną sałatą.