Sposób przygotowania:
Wytrawne pancakes z kiełbasą i papryką
Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na łyżce oleju na patelni. Pod koniec smażenia dodaję pokrojoną w ćwierćplasterki kiełbasę i chwilę smażę, pozostawiam do ostudzenia. W misce umieszczam mąkę, proszek, mleko, jogurt, jajko, przyprawy i zioła. Miksuję wszystko do otrzymania jednolitego ciasta bez grudek o gęstości śmietany. Do ciasta dodaję starty na dużych oczkach tarki żółty ser, pokrojoną w małą kostkę paprykę, ostudzoną cebulę z kiełbasą, mieszam całość łyżką. Na patelni rozgrzewam olej, kładę łyżką niewielki porcje ciasta i smażę z obu stron do zrumienienia na niewielkim ogniu. Osączam z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Podaję placuszki na ciepło z ulubionymi sosami i surówkami.