Sposób przygotowania:
Wytworna kaczka z sherry
Brukselką oczyścić, wymyć. Zdjąć kilka listków z wierzchu i odłożyć na bok. Mięso wymyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Przyrumienić z obu stron na złoty kolor na gorącym oleju. Następnie smażyć jeszcze 10 min. Z sosu powstałego podczas smażenia zdjąć prawie cały tłuszcz. Dodać do sosu wiśniówkę i dusić w nim mięso kolejne 10 minut. Brukselkę ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Odłożone listki włożyć do garnka na ostatnie 3 min gotowania. Mięso po uduszeniu pozostawić w ciepłym miejscu. Wywar z jarzyn wlać do sosu, zagotować i dodać mieszając- zasmażkę. Jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso pokroić, obłożyć brukselką, podlać sosem. Na jarzynce położyć kawałeczki masła. Przybrać natką pietruszki.