SUPERPRZEPIS

WZ-tka orzechowa

  • 3
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
WZ-tka orzechowa Więcej zdjęć (3)

To pyszne ciastko czekoladowe z śmietanowym kremem i orzechami

Składniki:

WZ-tka orzechowa

 

  • Ciasto:
  • 2 jaja
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki marmolady jabłkowej
  • 1 szklanka startych drobno orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • pół litrowy słoiczek jabłek zagotowanych we własnym soku
  • polewa czekoladowa

 

 

Sposób przygotowania:

WZ-tka orzechowa
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jabłka- mieszamy.
Suche składniki ciasta przesiewamy i wsypujemy do masy jajecznej razem z olejem - mieszamy.
Na końcu dodajemy pół szklanki orzechów włoskich.
Wykładamy ciasto na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w temp. 160 st.C przez ok. 30 minut.
Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody.
Połowę dodajemy do jabłek- mieszamy i studzimy.
Ciasto przecinamy na dwie części. Na spód nakładamy tężejącą masę jabłkowo-wiśniową.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną drugą połowę galaretki ciagle ubijając.
Tak otrzymany krem rozkładamy na jabłkach. nakrywamy ciastem. Górę polewamy stopioną polewą czekoladową.
Posypujemy resztą orzechów.
WZ-tka orzechowa
Bitą śmietanę z galaretką rozsmarowujemy na cieście
WZ-tka orzechowa
Orzechy siekamy drobno, część dajemy do ciasta, resztą posypujemy górę.