Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Smaki Japonii

Yakitori w sezamie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Co prawda robię je w domu, a nie na grillu więc trochę smaczku im ucieka ale za to trochę mogę mieć namiastkę japońskiego grilla w domu.

Yakitori w sezamie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Yakitori w sezamie

 

  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron ( lub ryżowego)
  • 1 pełna łyżka miodu
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
  • 1 pełna łyżeczka mielonej papryki
  • 2 łyżki białego sezamu

 

Sposób przygotowania:

Yakitori w sezamie
Pierś z kurczaka pokroić w bardzo małe kawałki. Wymieszać sos sojowy, 2 łyżki oleju, miód, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, paprykę .Włożyć mięso w marynatę i zostawić na 30 minut . Wyjąć mięso marynaty i nadziać na patyczki od szaszłyków ( namoczone) . Rozgrzać na patelni ( zwykłej) 2 łyżki oleju i piec yakitori po kilka minut z każdej strony. Zdejmując posypywać białym sezamem. Zrobiłam do nich sałatę z kawałkami pomarańczy i dresingiem pomarańczowym i ryż gotowany na bulionie drobiowym .
Yakitori w sezamie
Przygotować marynatę do kurczaka - pikantną
Yakitori w sezamie
Pokrojone drobno piersi kurczaka zamarynować na 30 minut
Yakitori w sezamie
Nabite na patyczki kawałki kurczaka usmażyć na rumiano
Yakitori w sezamie
Rumiane posypać białym sezamem i podawać na gorąco