zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Zabielany krupinik na pęczaku z grzybami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Niecodzienna wersja krupniku.

Zabielany krupinik na pęczaku z grzybami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zabielany krupinik na pęczaku z grzybami

 

Sposób przygotowania:

Zabielany krupinik na pęczaku z grzybami
Serca umyć i pokroić na ćwiartki a potem włożyć do garnka, wlać wody tyle aby zakryła serca i zagotować. Grzyby namoczyć. Serca odcedzić i przelać zimna wodą. Do garnka wlać 2,5 l wody i włożyć serca i gotować na małym ogniu około 10 minut. Pęczak przepłukać zimną wodą kilka razy i dodać do wywaru z sercami. Grzyby odcisnąć z wody i wrzucić do zupy. Dodać liście laurowe i ziele i gotować 10 minut. Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić : marchew w plastry a seler i pietruszkę w kostkę i wrzucić do garnka. Dodać posiekanego pora i natkę pietruszki oraz sól, pieprz i kucharka i gotować prawie do miękkości. Następnie obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę, umyć i wrzucić do zupy i gotować do miękkości. Śmietanę rozrobić z mąką i zabielić nią zupę po czym zagotować. W razie konieczności zupę jeszcze doprawić.
Zabielany krupinik na pęczaku z grzybami
do wywaru wrzucić część składników i gotować
Zabielany krupinik na pęczaku z grzybami
potem dodać ziemniaki i po ugotowaniu zupy zabielić ja