Sposób przygotowania:
Zabielany krupnik Eli
Umyte serduszka zalać wodą (3-4 litry),dodać liście laurowe,ziele angielskie,kucharek i ugotować do miękkości.Przecedzić wywar do innego garnka.Serduszka obrać z żyłek i pokroić na połówki.Obrać,umyć ziemniaki i jarzynki.Ziemniaki pokroić w kostkę,jarzyny zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Cebulę drobno posiekać.Dodać do wywaru kaszę.cebulę,serduszka i wlać sos sojowy.Gdy kasza będzie się gotować dodać ziemniaki,jarzyny,gotować do miękkości ziemniaków i kaszy.Śmietanę wlać do garnka,wlewać powoli trochę gorącej zupy,mieszając i dodać do garnka z zupą.Doprawić pieprzem i jeśli zupa będzie mało słona jeszcze sosem sojowym do smaku.Do zupy dodać posiekany koperek.Na talerzach zupę udekorować natką pietruszki.Smacznego!