Sposób przygotowania:
Zajączki-bułeczki maślane
Suche składniki na ciasto wymieszać. Masło stopić, wlać zimne mleko i dodać jajko; wszystko energicznie wymieszać(całość ma mieć temperaturę letnią), wkruszyć drożdże i jeszcze raz wymieszać. Płyn wlać do suchych składników i wymieszać łyżką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Całość dobrze wymieszać i zostawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy podwoi objętość ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką, przegnieść i podzielić na 2 części: 1/3 części i 2/3 części. Z większej części robimy wałek i dzielimy na 13 porcji po ok.60g, podobnie postępujemy z mniejszą częścią ale porcje są mniejsze po ok. 30g. 2 blachy posmarować tłuszczem. Formujemy zajączki: bierzemy większą porcję ciasta i formujemy łezkę, nacinamy węższy koniec i rozkładamy(to są nogi zająca). Z mniejszą porcją ciasta postępujemy podobnie i kładziemy na nogi(otrzymujemy głowę i uszy zająca.) Całość smarujemy rozmąconym żółtkiem z mlekiem. W głowę zająca wkładamy rodzynki jako oczy i nos(jeżeli rodzynki są duże można je przekroić). Jeżeli potrzeba zostawiamy zajączki do wyrośnięcia. Wyrośnięte zajączki pieczemy w temperaturze 180 stopni na złotobrązowy kolor. SMACZNEGO!
Dorcia