sylwiach

sylwiach

Szef Kuchni
[Przepisów: 79]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Zakręcone śledziki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smak,nieco inny niż tradycyjny śledzik marynowany.Lekko kwaskowaty nabrał słodkiej nuty.

Zakręcone śledziki

Składniki:

Zakręcone śledziki

 

  • 2 filety marynowane ze śledzia
  • 1 duża marchew
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 4-5 łyżek sosu słodko-kwaśnego ŁOWICZ
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Zakręcone śledziki
Ze śledzi zdjęłam skórkę i podzieliłam wzdłuż na pół.W garnku rozgrzałam olej i podsmażyłam pokrojoną w piórka cebulę.Wsypałam startą marchew i podlałam 2-3 łyżkami wody.Przykryłam pokrywką i dusiłam około 15 minut.Dodałam sos słodko-kwaśny Łowicz.Dokładnie wymieszałam.Ciepły farsz nakładałam na połówki filetu i zwijałam. Przekułam wykałaczką i układałam ciasno,obok siebie w pojemniku.Do garnka,w którym robiłam farsz wlałam pół szklanki wody z dwiema łyżkami oleju i dwiema łyżkami sosu słodko-kwaśnego. Zagotowałam i przestudziłam.Zalałam tym śledzie i szczelnie zamknęłam pojemnik.Przeniosłam do lodówki. Najlepiej smakują następnego dnia.

Tagi:

sosy śledzie